Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Wzbogacone ciasto ptysiowe na pączki hiszpańskie
ok. 40 średnich pączków

Składniki:
120 gram mąki
3 jajka
1 żółtko
90 ml wody
100 ml pełnotłustego mleka
90 gram masła
1 łyżeczka cukru białego drobnego
szczypta soli
500 ml oleju do smażenia

Przygotowanie:
W większym garnuszku umieścić wodę, mleko, masło, cukier i sól. Ustawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, raz co raz mieszając łyżką. Ciągle mieszając wsypać mąkę do płynnych składników. Ucierać, aż składniki połączą się i ciasto zacznie odstawać od ścianek i dna, mieszać jeszcze przez 1-2 minuty. Masa powinna wchłonąć cały płyn i być zwarta. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski.
Do miski wbijać pojedynczo po 1 jajku ( na końcu żółtko) i ubijać tak, jak ubija się jajka na kogel mogel, czyli unosząc szpatułkę/mikser do góry.

Rada: Ciasto ptysiowe powinno być lśniące i elastyczne i podwoić swoją objętość w trakcie ucierania.

Papier do pieczenia rozłożyć na stole/blacie. Szprycę lub rękaw cukierniczy nadziać ciastem ptysiowym i wyciskać okrągłe pączki na papierze do pieczenia, pozostawiając między sobą parę cm. Rozciąć papier na kwadraty między wyciśniętymi pączusiami i kłaść każdy na rozgrzany tłuszcz po chwili zdejmując, za pomocą szczypiec, papier do pieczenia, który sam będzie odchodził od smażonego ciasta.
Gotowe pączki hiszpańskie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Powodzenia!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation