Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Składniki
daktylowy spód:
1 szklanka daktyli bez pestek - około 130 g
pół szklanki migdałów - około 80 g
60 g oleju kokosowego
¼ szklanki płatków owsianych - około 20 g (można pominąć)
krem czekoladowy:
2 dojrzałe awokado - każde około 180 g
2 duże banany - około 400 g (waga ze skórką)
¾ szklanki gorzkiego kakao (około 80 g)
¼ szklanki mleka
ksylitol lub miód - do smaku (ja dałam 3 łyżki ksylitolu i krem był tylko delikatnie słodki)
Wykonanie
spód:
Migdały, daktyle i płatki owsiane zmiksuj razem aż będą drobne i miałkie.
Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wymieszaj.
Wyklej masą spód i boki formy o średnicy około 25 cm lub prostokątnej foremki 10/30.
Wstaw do lodówki do schłodzenia.
krem czekoladowy:
Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki, dodaj pokrojonego banana - rozgnieć wszystko razem widelcem.
Kakao zmieszaj z mlekiem i ksylitolem lub miodem.
Dodaj kakao do awokado - wszystko zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę - w razie konieczności dosłódź.
Wyłóż krem na spód daktylowy.
Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation