Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie (bez glutenu, paleo)

(Tortownica o średnicy 16 cm)
Spód:
200g daktyli
200g mąki z orzechów nerkowca (*)
Masa:
200g orzechów nerkowca
150 ml mleczka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzidła)
3 łyżki soku z cytryny

Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc.
Przygotować spód.
Daktyle wymoczyć w wodzie, dokładnie odcedzić i zblendować z mąką z orzechów nerkowca, a następnie wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Przygotować masę.
Nerkowce zblendować z resztą składników na gładką i jednolitą konsystencję.
Masę przełożyć na daktylowo-orzechowy spód.
Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

(*) Zamiast mąki możecie zmielić orzechy nerkowca.

Mąka z orzechów nerkowca, same orzechy oraz mleczko kokosowe pochodzi ze sklepu Radix-Bis.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation