Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Przepis

spód:

1/2 szklanki daktyli

1/2 szklanki orzechów laskowych

1/2 szklanki migdałów

1/2 szklanki wiórków kokosowych

nadzienie:

puszka schłodzonego mleczka kokosowego

2 łyżki soku z limonki

1/2 szklanki syropu klonowego

1/2 szklanki skórki otartej z limonki

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1/4 szklanki wody

+ płatki kokosa do posypania

Wszystkie składniki na spód przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie delikatnie posyp okrągłą formę do tarty mąką lub skrobią kukurydzianą i wyłóż na nią zmielone składniki. Uformuj je w kształt naczynia i schowaj do lodówki. Otwórz schłodzone mleczko (powinno stać w lodówce min. 6 godzin) i łyżką wyłóż z niego gęsty, kokosowy krem. Połącz go w rondelku z sokiem z limonki oraz syropem klonowym. W szklance wymieszaj skrobię z wodą i dolej ją do masy na nadzienie. Teraz podgrzej składniki na małym ogniu, aż dobrze się połączą (to powinno zająć ok 8-10 minut). Po wystudzeniu przelej krem na przygotowany wcześniej spód. Ciasto schowaj do lodówki na 2 godziny - po tym czasie powinno być gotowe! Udekoruj tartę płatkami kokosa, super food, czy jadalnymi kwiatami (polecamy np. bratki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation