Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Wegańska zupa ziemniaczano marchewkowa - Zupa

6 ziemniaków, pokrojonych w kostkę (ja nie obierałam)
5 marchewek, pokrojonych w kostkę
1 cebula, pokrojona w pióra
8 łyżek płatków drożdżowych
Imbir, sól, pieprz

Chipsy z jarmużu

2 garście jarmużu
Sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Instructions

W garnku rozgrzej olej. Usmażyć cebulkę. Dodaj ziemniaki i marchew. Zalej ok. 2 szklankami wody. Gotować do miękkości (ok. 30 minut), w razie potrzeby dodając więcej wody. Zblenduj na gładką masę. Dodaj płatki drożdżowe i przyprawy, wymieszaj. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodaj jeszcze trochę więcej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotuj jeszcze ok. 5 minut
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i rozsyp liście jarmużu, poszarpane. Skrop oliwą z oliwe, posól i popierz. Piecz ok. 5 minut.
Zupę podawaj z chipsami z jarmużu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation