Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Krem śliwkowo-kakaowy.

Składniki:

700 g słodkich śliwek węgierek
80-100 g suszonych daktyli
5 łyżek nasion chia
3-5 płaskich łyżek kakao
szczypta cynamonu

Daktyle przekroić na pół, wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić na 15 minut. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Daktyle odsączyć. Zmiksować razem z blenderze kielichowym lub ręcznym owoce z nasionami chia, kakao i cynamonem. Osoby, które wolą wytrawne desery dają 5. łyżek kakao, pozostałe nieco mnie – ok.3. Po otrzymaniu gładkiej masy, przełożyć ją do miseczek i schłodzić w lodówce. W tym czasie nieco zgęstnieje, ale wciąż pozostanie błyszcząca. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Opcjonalnie posypujemy świeżymi owocami lub/i posiekaną gorzką czekoladą. Krem nadaje się jako dodatek do naleśników, deserów i ciast. Wyśmienicie smakuje jako odrębny deser.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation