Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

CIASTO BOUNTY (keto, LCHF, paleo, bez pieczenia, glutenu, laktozy, jajek i cukru)

Składniki na ciasto:

200 g mąki migdałowej lub zmielonych orzechów i migdałów
60 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (keto, LCHF, optymalna)
20 g kakao 100%
Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia

Składniki na masę kokosową:

120 g wiórków kokosowych
400 g śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleczka kokosowego
40 g oleju kokosowego
Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia

Składniki na polewę czekoladową:

200 g śmietanki kokosowej lub stałej części mleczka kokosowego
20 g kakao 100%
30 g oleju kokosowego
Opcjonalnie słodzik np. ksylitol (10 g), erytrytol lub stewia



Mąkę lub uprzednio zmielone migdały i orzechy wymieszać z kakao i opcjonalnie słodzikiem (sugeruję zmielić słodzik na puder).

Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuścić a następnie dodać do miski z mąką migdałową/orzechową.

Całość wymieszać do uzyskania ciasta, którym należy wyłożyć spód formy lub tortownicy.

Formę z ciastem wstawić do lodówki by stwardniało.

W rondelku podgrzać śmietankę i olej kokosowy. Dodać wiórki i opcjonalnie wiórki.

Wymieszać i odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje.

Przygotować polewę rozpuszczając śmietankę kokosową, olej, kakao i opcjonalnie słodzik. Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Na schłodzony spód wyłożyć masę kokosową a następnie przestudzoną i lekko gęstą polewę czekoladową.

Całość posypać wiórkami lub/i płatkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki do momentu zastygnięcia polewy czekoladowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation