Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Szybkie ciasto bez glutenu, czekoladowo-karmelowe

Składniki :
(Ja przygotowywałem w formie do pieczenia chleba o wymiarach 26cm x 12cm)

Spód ciasta:
½ szklanki orzechów nerkowca
⅓ szklanki mąki migdałowej
2 łyżeczki kakao
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Orzechy musimy namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny, albo najlepiej przez całą noc. Wykładamy papierem formę do pieczenia. Orzechy odcedzamy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, blendujemy i rozkładamy równo na formie. Odkładamy do lodówki.

Karmelowe nadzienie:
1 ½ szklanki daktyli
½ szklanki mleka koksowego
½ szklanki oleju kokosowego
szczypta soli

Przygotowanie :
Wrzucamy wszystko do blendera i mieszamy, aż składniki połączą się w jedną masę. Wylewamy nasze karmelowe nadzienie na wcześniej przygotowany spód do ciasta i znowu odkładamy do lodówki.

Czekoladowa góra:
½ szklanki oleju koksowego
2 łyżeczki kakao
1-2 łyżeczki miodu

Przygotowujemy ostatni etap naszego ciasta – czekoladową górę. Ponownie wrzucamy wszystko do blendera (na szczęście nie trzeba go czyścić). Wszystko blendujemy, aż składniki połącza się w jednolite ciasto. Potem ostrożnie wylewamy na karmelowe nadzienie tak aby powstała równa warstwa. Odkładamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation