Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Wegańskie banoffee pie – najlepsza słodycz bez grama cukru!
Składniki na formę ok. 18cm:
spód: 1½ – 2 szklanki mieszanki: migdałów, nerkowców, słonecznika
kilka sztuk namoczonych daktyli (około ½ szklanki)
szczypta soli i odrobina wody
1 – 2 łyżki kakao
masa kajmakowa: 2 szklanki daktyli, namoczonych w wrzątku przez ok. 10 minut
1 spora łyżka masła orzechowego
3 – 4 banany
woda po moczeniu daktyli (ok. 1 szklanki)
śmietankowy krem: 1 duża puszka tłustego mleka kokosowego, schłodzonego przez całą noc
sok z 1 cytryny
1 śmietan fix (opcjonalnie)
kakao do posypania

Print Friendly, PDF & EmailWydrukuj przepis

1. Orzechy zmiksuj na drobne okruchy, dodaj dobrze namoczone we wrzątku przez około 10-15 minut daktyle przeznaczone na spód, odrobinę wody i miksuj aż masa będzie lepka i bez problemu będzie się ugniatać. Formę do ciasta wyłóż folią spożywczą i wygnieć zwilżonymi dłońmi spód. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Namoczone daktyle przeznaczone na „kajmak” zmiksuj z masłem orzechowym i dość sporą ilością wody, tak by powstała kremowa konsystencja, lecz jednak nie za rzadka. Banany pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na czystym spodzie. Następnie równo rozprowadź masę kajmakową na banach by je całe przykryć. Jeżeli zostały Ci banany, rozłóż je na kajmaku. Odstaw do ostygnięcia.
3. Tylko stałą (tłustą) część mleka kokosowego przełóż do średniej miski i ubij mikserem przed około 5 minut na puszystą masę dodając powoli sok z cytryny i ewentualnie śmietan-fix, odstaw do schłodzenia. Śmietankę następnie rozprowadź na cieście i posyp kakao. Gotowe, smacznego! Ciacho najlepiej podawać dobrze schłodzone, minumim godzinę w lodówce – wtedy masa „kajmakowa” i śmietankowa ładnie zastygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation