Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Herbaciany sernik cynamonowy z suszonymi śliwkami

Składniki na spód

20 suszonych daktyli
6 śliwek suszonych
7 orzechów włoskich
200ml zaparzonej czarnej herbaty
1 kopiasta łyżka kakao
½ szkl płatków owsianych

Składniki na sernik

250g mascarpone
550g twarogu na sernik
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60ml śmietanki 30%
½ szkl erytrolu (lub cukru)
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
4 jajka
200gr suszonych śliwek

Przygotowanie

Wykładamy spód tortownicy o średnicy 21 cm papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°.
Zalewamy daktyle herbatą i odstawiamy na noc lub co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy daktyle, i tą samą herbatą zalewamy 200 gr suszonych śliwek. Odstawiamy na 1 godzinę.
Blendujemy daktyle z 6 śliwkami i pozostałymi składnikami na spód, dodając 1 łyżkę herbaty. Wykładamy na dno tortownicy i wkładamy do lodówki.
Odlewamy ¾ szkl herbaty z pozostałych śliwek. Odkładamy na bok 7 śliwek, pozostałe śliwki z resztą herbaty zagotowujemy i blendujemy na powidła. Odstawiamy.
W misce miksujemy sery z mąką, śmietanką, erytrolem i przyprawami. Dodajemy jajka i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Odłożone wcześniej śliwki (7) kroimy na pół, obtaczamy w odrobinie mąki i wrzucamy do masy. Mieszamy i wylewamy na spód sernika.
Na wierzchu sernika delikatnie wykładamy łyżką powidła w kilku miejscach. Wykałaczką robimy „ósemki”, tworząc wzorki.
Na najniższy poziom piekarnika wstawiamy większą formę wypełnioną wodą. Na wyższym poziomie wstawiamy sernik i pieczemy 15 minut w 180°.Następnie zmniejszamy temperaturę do 120° i pieczemy jeszcze 80 minut. Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wkładamy do lodówki na min. 8 godzin. Posypujemy cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation