Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Wegańskie batony MARS z daktylowym karmelem – zdrowe Marsy

Składniki
daktylowy karmel

200g namoczonych przez kilka godzin daktyli
50g stopionego oleju kokosowego
szczypta soli

nerkowcowy nugat:

150g namoczonych przez noc nerkowców
75g stopionego oleju kokosowego
100g syropu klonowego
50g mąki kokosowej
2 szczypty soli

polewa czekoladowa

200g gorzkiej czekolady

Wykonanie
daktylowy karmel

Namoczone daktyle dokładnie zblenduj z rozpuszczonym olejem kokosowym aż uzyskasz klejący i gęsty karmel. Foremki do batoników wysmaruj olejem kokosowym by zapobiec przywieraniu i wylep dno foremek do połowy wysokości (kilka centymetrów). Włóż do zamrażalnika

nerkowcowy nugat

Namoczone i miękkie nerkowce zblenduj wraz ze stopionym olejem kokosowym i syropem klonowym na gładką masę. Następnie dodaj mąkę kokosową i sól i ponownie blenduj aż masa będzie znacznie bardziej gęsta i zwarta. Teraz wyjmij wcześniej zamrożony w foremkach karmel i wduś w foremki podobną ilość nugatu i ponownie włóż do zamrażalnika. Pozostaw do zmrożenia przez noc.

polewa czekoladowa

Następnego dnia rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Teraz wyjmij foremki i wyduś ciasteczka. Połóż każde ciasteczko na widelcu i zanurz w czekoladowej polewie i tak oblane marsy zsuń delikatnie z widelca na wyłożony papierem do pieczenia talerz. Postępuj w ten sposób aż wszystkie marsy zostaną oblane czekoladą i umieść je na kilkanaście minut w zamrażalniku do czasu aż polewa stężeje. Batoniki należy przechowywać cały czas w lodówce, czekolada się dość szybko topi, więc po wyjęciu należy jeść i nie zwlekać
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation