Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Sernik z orzechów nerkowca (paleo, wegański) - Składniki
Spód

90g migdałów
40g daktyli bez pestek
10g płatków kokosowych
1 szczypta soli

Masa sernikowa

3,5 szklanki namoczonych (przez noc) orzechów nerkowca
3 łyżki oleju kokosowego
sok z 3 limonek
laska wanilii
2 łyżki syropu z agawy

Musowa galaretka

1/2 paczki mrożonych owoców (w moim przypadku truskawki, maliny, wiśnie i porzeczki)
2 łyżeczki agar-agar / 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
2 łyżeczki syropu z agawy

Wskazówki

Min 6 godz. 150 °C 12 porcji

Migdały i daktyle moczymy 10 minut w gorącej wodzie, odsączamy i miksujemy razem z solą i płatkami kokosowymi do otrzymania średnio gładkiej, lepkiej masy. Wykładamy nią dno nasmarowanej olejem kokosowym tortownicy. Ugniatamy otwartą dłonią wyrównując powierzchnię. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.

Namoczone przez noc orzechy nerkowca odsączamy z wody. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy (rozpuszcza się w temp. 20°C), syrop z agawy, sok wyciśnięty ze świeżych limonek i ziarna wanilii. Miksujemy wszystko razem aż do uzyskania jednolitej, całkiem gładkiej masy.

Masę serową wykładamy na ostudzony spód, rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do lodówki na ok 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Mrożone owoce rozmrażamy, miksujemy i przecieramy przez sitko. Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną w odrobinie wody substancję żelującą. Zostawiamy do ostygnięcia i wylewamy na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation