Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Ciasto migdałowe bez mąki


Szukałam przepisu na proste ciasto. Miało być przede wszystkim proste i szybkie. Przeglądając znajome blogi, trafiłam na migdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je ;) Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż...to była kara ;)

Kiedy jednak kroiłam je i układałam na talerzykach, przypomniałam sobie o cioci Marysi, której już nie ma niestety z nami. Serwis, który widzicie na zdjęciu należał kiedyś do Niej, a ja dostałam go od Jej córki wraz z kilkoma innymi cudnymi rzeczami. Myślę, że Agnieszka nie pogniewa się o to wspomnienie... Ciocia Marysia była w moich oczach bardzo surowa i zasadnicza. Przyznam się, że bałam się Jej troszkę. Nie podnosiła głosu, nie gestykulowała...mówiła bardzo spokojnie lecz stanowczo. Nie sposób było nie usłuchać i sprzeciwić się. Była jednak dobrym człowiekiem. Tak po prostu. Powiedziała, co miała do powiedzenia, pewnie nie zastanawiając się czy się to komuś spodoba, ale szanowałam Ją za to. Kiedyś podpadłam...bardzo podpadłam. Do dzisiaj mnie to męczy, do dzisiaj mam wyrzuty sumienia, że nie przeprosiłam kiedy był na to czas. I pewnie do końca życia będzie mnie to gniotło. Taka kara, którą mam na własne życzenie. Teraz już nie pójdę do Niej, nie powiem, że przepraszam, nie poproszę, żeby wybaczyła mi...bo przecież nie chciałam, żeby tak wyszło...
Po latach korzystam z Jej porcelany i wspomina Ją. I wiecie co? nie warto chować głowy w piasek. Nie warto uciekać, trzeba brać się z życiem za bary i ponosić odpowiedzialność za błędne decyzje. Nawywijałeś - wyjdź z tego z twarzą, przeproś, wyjaśnij. Kiedyś może być za późno...a czasu nie cofniesz.






Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
4 jajka,
150 g zmielonych migdałów,
150 g cukru - następnym razem dam mniej troszkę,
1 cytryna (pomarańcza lub limonka).


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Do masy dodać zmielone migdały i całość wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką - ja wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 35-45 minut.

Kroić po przestudzeniu, gdyż ciasto z wierzchu ma chrupiąca skórkę, a w środku jest bardzo miękkie i wilgotne. Można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation