Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Składniki:
( na 2 tarty o średnicy 12 cm lub kilka mniejszych)

Spód:
– 20 daktyli
– Garść nerkowców
– Łyżka ekstraktu waniliowego
– Łyżka mleka kokosowego
– 2 łyżki maki kokosowej
– 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
– szczypta cynamonu

Nadzienie:
– 4 łyżki pure z pieczonej dyni
– 3 łyżki gęstej warstwy mleka kokosowego*
– 3 łyżki namoczonych przez noc nerkowców
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki wanilii
– 3 łyżki erytrytolu
– 3 łyżki masła orzechowego 100%

Do dekoracji:
– 2 kostki gorzkiej czekolady min.80%
– 2 łyżki mleka kokosowego

*Mleko kokosowe powinno być schłodzone w lodówce przez przynajmniej 24 h, aby oddzieliła się warstwa gęsta i rzadka.

Przygotowanie:

1. Namocz daktyle przez około 20 minut we wrzątku.

2. Zmiksuj blenderem wszystkie składniki na spód i wyłóż nim formy na tarty.

3. Każdy daktylowo-nerkowcowy spód pokryj cienką warstwą masła orzechowego (około 1 łyżka)

3. Zmiksuj składniki na nadzienie na gładką masę, wyłóż nią foremki aż po brzegi.

4. Rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym w małym pojemniczku wsadzonym do większego pojemnika ze wrzątkiem.

5. Udekoruj tarty czekoladową polewą za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków.

6. Odstaw tarty do lodówki na kilka godzin, podawaj schłodzone 🙂
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation