Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Składniki:

30 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych w ciepłej wodzie przez 30 minut, odsączonych i zmiksowanych na miazgę ( uważamy, aby nie zawierały pestek)
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka masła orzechowego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
garść orzechów włoskich, posiekanych
1 szklanka poppingu z amarantusa
½ szklanki pestek dyni
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady (wegańskiej) – rozpuszczonej w kąpieli wodnej
wiórki kokosowe do posypania

Daktyle, masło orzechowe i olej kokosowy mieszamy razem przy pomocy blendera. Przekładamy do miski, doprawiamy solą, cynamonem i imbirem. Pestki dyni oraz orzechy włoskie drobniutko siekamy (ja zmieliłam z Vitamix’ie w trybie pulsacyjnym). Rozdrobnione orzechy i pestki dodajemy do masy daktylowej. Mieszamy dokładnie. Na koniec wsypujemy popping i ponownie mieszamy.

Przygotowujemy foremkę (ok. 20 x 30 cm), wykładamy ją papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę na nasze batony. Przyklepujemy i formujemy łopatką, tak aby powierzchnia była równa. Na koniec polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami.

Wkładamy do zamrażarki na minimum 1 h. Wyciągamy i kroimy w kwadraty lub prostokąty dowolnej wielkości.

Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation