Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Bezglutenowe ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Składniki (tortownica 20 cm):

2 średnie pomarańcze
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g zmielonych migdałów
200 g ksylitolu
50 g kakao
Do przybrania: skórka z 1 małej pomarańczy, 100 gr śmietany kremówki, 3 łyżeczki herbaty matcha (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie umyć i włożyć do rondelka. Zalać wodą do przykrycia – nie obierać ze skóry! Zagotować wodę i gotować dalej 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie odlać wodę i pomarańcze wystudzić. Można to zrobić dzień wcześniej.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Pomarańcze w całości zmiksować na miąższ, jednak niezbyt dokładnie – tak aby wciąż widoczna była skórka. Dodać pozostałe składniki i zmiksować krótko, do połączenia składników.

Przelać do tortownicy, o spodzie wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 45-60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Ciasto wystudzić, jeżeli pomarańcze były wyjątkowo soczyste środek ciasta może opaść.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation