Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Składniki
Na spód:

2 szklanki mielonych orzechów ( laskowe, migdały, włoskie)
180 g daktyli suszonych
1 łyżka kakao

Krem:

600 g jogurtu greckiego
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
laska z wanilli/ olejek waniliowy (1 łyżeczka)
2 łyżki żelatyny
odrobina wody

oraz:

truskawki bądź inne owoce
migdały podprażone
Idealny Internet domowy? Ultraszybki Światłowód do 600 Mb/s w najlepszym Wi-Fi znajdziesz w pakiecie Orange Love. Sprawdź teraz!
Chcę poznać ofertę.
Nie, dziękuję.

Sposób przygotowania przepisu:
Tarta na spodzie orzechowo-daktylowym, z kremem waniliowym z jogurtami greckimi i budyniem

1. Spód:

Orzechy zmielić w rozdrabniaczu razem z (namoczonymi przez 30 minut i odsączonymi z wody) daktylami oraz kakao. Tam aby masa była klejąca i zbita nie grudkowata. Jeżeli będzie nazbyt luźna dodać odrobinę wody. Tartę poobklejać masą orzechowo-daktylową, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin aby stężało. Spód nie jest twardy i kruchy jak normalne ciasto. Nie słodziłam dodatkowo spodu, gdyż moim zdaniem jest wystarczająco słodki dzięki daktylom. Można dosłodzić np. syropem z agawy.
2. Krem:

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na białą i puszystą masę. Dodać wanilię, budyń waniliowy, zmiksować. Dodawać pomalutku jogurt grecki ciągle miksując. Masa się napowietrza. W kubku (ceramicznym) rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Zagotować i lekko ostudzić. Wlewać strumyczkiem do masy jogurtowej, ciągle miksując. Wylać na spód. Można od razu przyozdobić owocami ja zrobiłam to później. Masa powinna stężeć w lodówce.
3. Ozdoby:

Truskawki umyć, pokroić w plasterki i poukładać na tarcie. Migdały podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać nimi truskawki. Przyozdobić miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation