Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Wegański sernik daktylowo-kokosowy -

Wegański sernik kokosowo – daktylowy

300 g suszonych daktyli bez pestek

200 g orzechów włoskich lub migdałów

200 – gramowe opakowanie wiórków kokosowych

1 puszka mleka kokosowego, najlepiej ekologicznego (te nie ekologiczne nafaszerowane są szkodliwymi konserwantami, np. pirosiarczanami)

1 dojrzały banan

2 łyżki syropu z agawy lub miodu

2 łyżeczki agaru w proszku

Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy min. ½ godziny. Orzechy wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy, dorzucamy odsączone z wody daktyle, ponownie miksujemy aż powstanie jednolita masa, na koniec sypiemy 1/3 opakowania wiórek kokosowych i ponownie mieszamy. Daktylowo-orzechowo- kokosową masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm.

Mleko kokosowe wlewamy do garnka, 2-3 łyżki odlewamy do blendera i miksujemy z bananem. Resztę zagotowujemy w garnuszku z 2 łyżkami syropu z agawy i 2 łyżeczkami agaru (wsypujemy go do zimnego jeszcze mleka i dokładnie mieszamy aby nie było grudek). Gdy mleko się zagotuje dodajemy zmiksowanego banana oraz pozostałą ilość wiórek kokosowych. Gotujemy jeszcze chwile, mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wlewamy do tortownicy na masę daktylową. Wkładamy do lodówki na parę godzin.

Sernik jest naprawdę pyszny. Słodki spód daktylowy równoważony jest przez mało słodką część z mleka kokosowego. Polecam go szczególnie dla wegan, ale również dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation