Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

SKŁADNIKI
na ok. 24 kawałki ptasiego mleczka


800 ml mleka koksowego (2 puszki)
¾ szklanki drobnej tapioki (w kulkach)
1 laska wanilii
3-4 łyżki ksylitolu/erytrytolu (lub zwykłego cukru)
2 płaskie łyżeczki agaru*
szczypta soli himalajskiej (lub morskiej)
100 g gorzkiej czekolady 90%
1 łyżeczka oleju kokosowego
suszone płatki róż (opcjonalnie)


*
PRZYGOTOWANIE

Mleko kokosowe przelej do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekrój na pół, wybierz ziarenka i wrzuć wszystko do mleka. Wsyp tapiokę, sól oraz ksylitol lub erytrytol i zacznij gotować na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 15 minutach od zagotowania mikstura powinna zgęstnieć, a tapioka stać się prawie miękka. Wyjmij wtedy laskę wanilii i zacznij wsypywać powoli agar, cały czas mieszając. Tapiokę gotuj przez kolejne 10 minut. Gdy stanie się bardzo gęsta przełóż ją do małej keksówki o wymiarach ok. 12 x 26 cm. Możesz ją uprzednio pokryć folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia. Czekoladę rozpuść razem z olejem kokosowym i polej nią ugotowaną tapiokę. Całość wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmij na 15-30 minut (ja trochę się pospieszyłem, ale tak będzie łatwiej kroić) i podziel na równe kawałki. Ptasie mleczko możesz posypać dodatkowo jadalnymi suszonymi kwiatami, np. różą.

*Agar w wersji niewegańskiej można również zastąpić żelatyną w tej samej proporcji. Należy jednak pamiętać, aby jej nie gotować, tylko rozpuścić w wodzie i dodać do gotowej tapioki.

Miłośnikom takich deserów polecam sprawdzić również przepis na Kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami w formie ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation