Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Smażone banany ze śmietanką kokosową - Kuchnia Agaty

Składniki:

mleko kokosowe - 1 puszka
cukier - łyżeczka, lub inny słodzik
banany - 4 sztuki, dojrzałe, zbrązowymi plamkami
cynamon - 1/2 łyżeczki
papier ryżowy - 8 arkuszy
syrop ryżowy - 4 łyżki (lub inny słodzik: syrop klowoy, miód...)
olej - do smażenia

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej olej, taką ilość, by banany mogły być całe w nim zanurzone. Podgrzej.

Papier ryżowy namocz w wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), przez ok. 1 minutę. Rób to pojedynczo i kolejno. Przełóż na deskę do krojenia. Na każdym arkuszu papieru układaj połówkę banana, lekko oprósz ją cynamonem i zawiń „jak gołąbki”, przykrywając banan z każdej strony ciastem.

Banany wkładaj do rozgrzanego tłuszczu i smaż ok. 2 minut, w połowie smażenia przewróć na druga stronę- banany są lekkie, mogą wypływać ponad powierzchnię oleju. Odsącz na ręczniku papierowym.

Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni na złoto.

Mleczko kokosowe dobrze schłódź. Do miski przełóż tylko gęstą warstwę, jaka zebrała się na górze puszki. Dodaj do niej cukier/inny słodzik, ubij mikserem na puszystą śmietankę, tak jak klasyczną śmietanę.

Usmażone banany ułóż na talerzu, polej słodkim syropem, np. ryżowym. Podawaj ze śmietanką kokosową, obsyp płatkami kokosa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation