Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Orzechowa tarta bez pieczenia (bezglutenowa, wegańska)

Składniki
Spód

3 garście migdałów
1 garść orzechów włoskich
1 garść daktyli bez pestek
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)

Krem

3 garście namoczonych orzechów nerkowca
2 łyżki masła z nerkowców Primavika
2 łyżki kremu kokosowego
1 garść namoczonych daktyli bez pestek
gorzka, surowa czekolada

Wskazówki

2 godz. 10 porcji śr. 22 cm

Migdały, orzechy włoskie i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 min. Następnie wyciągamy z wody (daktyle odciskamy), wrzucamy do pojemnika malaksera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy na średnio gładką, lepką masę. Tuż przed końcem dodajemy nasiona chia. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy na kształt tarty. Odstawiamy do wyschnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki kremu (poza czekoladą) umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na bardzo gładką masę. Wykładamy na spód tarty i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Tartę wkładamy na ok. 1 godz. do zamrażarki, żeby stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation