Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

Kruchy razowy mazurek z daktylowo – orzechowym kremem bez cukru (wegański) - Składniki

Spód

1 szklanka (130g) mąki orkiszowej razowej
1/2 szklanki (ok 115g) oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej możesz użyć masła klarowanego ghee)
1/2 szklanki (100g) ksylitolu lub erytrolu (1/2 szklanki)
5 łyżek (50g) wiórków kokosowych

Krem

2 garście (100g) daktyli suszonych
3 garście (100g) mieszanki orzechów (laskowe, migdały, nerkowce)
skórka otarta z połowy świeżej pomarańczy (nie zastępuj jej kandyzowaną skórką z pomarańczy, to nie jest to samo, pamiętaj o tym )

Polewa

2 paski (20g) czekolady gorzkiej bez cukru
3-4 łyżki (30-40ml) mleka roślinnego lub mleczka kokosowego

Wykonanie

Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyłóż dno i boki foremki 25 x 28 cm. Jeżeli ciasto się rozsypało, to dokładnie ugnieć je palcami, aby ładnie się połączyło.
Piecz w 180 st C przez ok 18 minut. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Krem: daktyle zalej szklanką gorącej wody i pozostawić do namoczenia na ok 20 -30 minut. Odsącz z wody, zmiksuj na mus.
Orzechy zalej zimną woda i pozostaw do namoczenia na ok 8-10 godzin. Odsącz z nadmiaru wody i zmiksuj.
Mus daktylowy połącz ze zmielonymi orzechami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka lub mleczkiem.
Kruche ciasto posmaruj masą daktylowo – orzechową, wierzch polej czekoladą. Na końcu dodaj dowolne orzechy (u mnie nerkowce) oraz posyp skórką z pomarańczy.

Porady

1. Krem wyłóż na wystudzony spód ciasta, aby się nie rozpłynął.

2. Daktyle suszone możesz zastąpić świeżymi, pomijając etap namaczania.

3. Koniecznie dodaj na wierzch mazurka skórkę pomarańczy, ale nie zastępuj jej kandyzowaną skórką pomarańczową - to nie będzie to samo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation