Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

food²: Wegańska tarta z batatów
SKŁADNIKI
na formę 20 cm

Kruchy spód:

1 szklanka płatków orkiszowych/owsianych
3 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml oleju kokosowego
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki ksylitolu


Dodatkowo:

kilka łyżek śmietanki kokosowej
orzechy włoskie
cynamon

Nadzienie:

2-3 bataty (ok 800 g)
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kardamonu
50 g ksylitolu lub erytrytolu
50 ml oleju kokosowego
50 ml mleka kokosowego
2 łyżki mąki ziemniaczane


*
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód
Płatki owsiane zmiel blenderem na proszek. Dodaj mąkę ryżową i ziemniaczaną oraz ksylitol. Siemię lniane zalej ½ szklanki wrzątku (125 ml), wymieszaj energicznie i odstaw na 5 minut. Olej kokosowy delikatnie podgrzej aby był płynny. Następnie wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je lub przełóż partiami do formy na tartę, dogniatając palcami. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez kwadrans.

Nadzienie
Bataty zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Wyjmij i wystudź, a następnie obierz z foli i skórki. Zmiksuj je blenderem na purée. Następnie dodaj przyprawy, mąkę ziemniaczaną, podgrzany olej kokosowy i mleko kokosowe. Masę zmiksuj ponownie i wyłóż na podpieczony spód. Ciasto wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 30-45 minut w 180°C, aż wierzch nadzienia się zetnie. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Dekoracja
Mocno schłodzoną śmietankę kokosową (zebraną z góry puszki z mlekiem kokosowym) ubij mikserem. Możesz ją dodatkowo posłodzić ksylitolem. Wyłóż na wystudzone ciasto za pomocą łyżki. Wierzch tarty udekoruj orzechami włoskimi i cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation