Kuchnia

Zdrowe i fit słodkości

food²: Dyniowa panna cotta
SKŁADNIKI
na 4 porcje


400 g dyniowego purée*
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki ksylitolu/erytrytolu (lub cukru)
1 laska wanilii
szczypta cynamonu
2 płaskie łyżeczki agaru**
1 łyżka niebieskiego maku
1 figa


*
PRZYGOTOWANIE

Mleko kokosowe zagotuj w rondelku wraz z przekrojoną na pół laską wanilii z wybranymi ziarenkami (je również dodaj). Cały czas gotując, zacznij wsypywać powoli agar. Miksturę gotuj przez około 10 minut. Na sam koniec wyjmij laskę wanilii. Dodaj dyniowe purée, ksylitol lub erytrytol i cynamon. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby zmiksuj blenderem. Odstaw do schłodzenia. Panna cottę przelej do 4 okrągłych foremek, które możesz uprzednio posmarować olejem kokosowym (łatwiej będzie ją wyjąć i wstaw do lodówki na 2-4 h, aż stężeje. Przed podaniem wyjmij ją z foremek, podgrzewając je w ciepłej wodzie. Podawaj posypaną niebieskim makiem i z ćwiartkami fig, które możesz wcześniej podpiec.

*Dyniowe purée przygotujesz, piekąc pokrojoną i oczyszczoną z pestek uprzednio dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-30 minut (do miękkości), a następnie obierając ze skórki i miksując na gładką masę blenderem.

**W wersji niewegańskiej agar można zastąpić żelatyną (w tej samej ilości), rozprowadzając ją najpierw w odrobinie zimnej wody, a następnie rozpuszczając we wrzątku, pamiętając o tym, aby jej nie gotować!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation