Kuchnia

zupy

ZUPA-KREM Z KALAREPKI
3 nieduże kalarepki,
3 średnie ziemniaki,
1 litr bulionu warzywnego,
1 łyżka masła,
tymianek i rozmaryn (suszony lub świeży),
pół szklanki śmietanki 18% do zup,
natka pietruszki,
sól i pieprz

Kalarepki obrać, poddusić w garnku na maśle i zalać bulionem. Zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości obu warzyw. Zdjąć z ognia, dodać zioła, wlać śmietankę i zmiksować na gładki krem (w razie potrzeby można dolać trochę więcej bulionu). Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie podgrzać.
Zupę podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation