Kuchnia

zupy

krem z gruszki i pietruszki
Składniki na 2-3 porcje:
* 1/2 kg obranych pietruszek
* gruszka Konferencja - ja dałam dwie nieduże
* mleko kokosowe (w oryginale zbożowe, a może być pewnie jakiekolwiek)
* sól, szczypta bazylii i łyżeczka tymianku
* 2 łyżki oleju/oliwy
* bulion lub woda (u mnie woda)
* dodatki: pieprz + orzechy włoskie + żółty ser



Pietruszki obrałam i pokroiłam w sporą kostkę i to samo zrobiłam z gruszkami.
Do garnka wlałam olej, rozgrzałam i wrzuciłam pietruszki (sł) i kilka minut dusiłam pod przykryciem. Dodałam gruszki i tak samo. Potem szczyptę bazylii (o) i sól oraz wodę do poziomu zawartości (sn).
Trzymałam na małym ogniu ok. 20 min, w międzyczasie dosypałam tymianek (g).
Na końcu dolałam mleko kokosowe i zmiksowałam. Mleka wlałam niewiele, ale można wlać więcej, wtedy krem będzie luźniejszy, mój był bardzo gęsty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation