Kuchnia

zupy

krem z kalafiora
0,6 kg cebuli
2 ząbki czosnku
3 kg Kalafiora
2 łyżki masła
0,3 l mleka
0,3 kg korzenia pietruszki
0,15 kg pora
0,3 kg selera
0,2 l białego wina
Sposób przygotowania:

Umyj kalafiora i podziel na różyczki, pietruszkę obierz i pokrój na kawałki, pora umyj i pokrój w plastry. Na dnie garnka roztop masło, wrzuć na nie pokrojone warzywa, chwilę podsmażaj a następnie zalej winem. Zagotuj aby wino odparowało, zalej wodą do 3/4 wysokości i gotuj aż warzywa będą miękkie, a całość nabierze intensywnego smaku. Wtedy dolej mleko, przestudź lekko zupę, zmiksuj i dopraw
solą oraz pieprzem do smaku.



Przepis przygotowała dla nas restauracja Delikatesy Esencja z Warszawy. Prowadzą ją Joanna Pawełczak i Piotr Czyrny. Zmieniają menu co miesiąc - zgodnie z sezonem. W ich karcie znajdziecie produkty od drobnych, lokalnych wytwórców.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation