Kuchnia

kuchnia

Lazania ze szpinakiem
Składniki
9-12 płatów pełnoziarnistego makaronu lasagne
300 g świeżego szpinaku
2 jajka
1 kulka sera mozarella (standardowy rozmiar)
50 g dobrej jakości żółtego sera z dobrym składem (może być bez niego - też wyjdzie)
300 g twarożku aksamitnego bądź serka ricotta
1 cebula
2 puszki pomidorów krojonych
główka czosnku (tak, GŁÓWKA. Jeśli wybitnie nie lubicie czosnku, dajcie mniej)
sól, pieprz, trochę masła klarowanego
Chociaż na opakowaniu zazwyczaj jest napisane, że makaron jest gotowy do pieczenia, ja go najpierw zalewam wrzątkiem z łyżeczką oleju. Moczy się, kiedy robię resztę składników
Na małej ilości masła klarowanego podsmażamy cebulę, pokrojoną drobno. Dodajemy też wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilę mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Szpinak siekamy bardzo drobno.
Wrzucamy szpinak do miski, dodajemy 2 jajkam sól, pieprz, ser riccota, połowę kulki mozarelli pokruszonej na kawałki i 25 g startego, żółtego sera. Dokładnie mieszamy, pamiętamy, żeby roztrzepać jajka.
W osobnej misce wlewamy pomidory z puszki, dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz,. Dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Przygotowujemy naczynie do zapiekania. Wlewamy tam połowę "sosu z pomidorów", którzy przed chwilą przygotowaliśmy.
Na sosie kładziemy płaty makaronu. Następnie kładziemy grubą warstwę naszej "szpinakowej warstwy". Przykrywamy makaronem, dodajemy kolejną warstwę szpinaku. Ostatnia warstwa ma się składać z makaronu lasagne.
Polewamy ją sosem pomidorowym. 25 g żółtego sera ścieramy na górze.
Pieczemy około 30-35 minut.

Faszerowane papryki
Składniki
6 dużych papryk (różne kolory)
500 g mielonego mięsa z indyka
Szklanka kaszy jaglanej
1 cebula
Pół puszki kukurydzy
1 kulka sera mozarella
Ulubione zioła (u mnie bazylia, tymianek, kminek, słodka papryka)
Instrukcje
Na patelnię,na której jest mała ilość tłuszczu (ja używam masła klarowanego), wrzucamy posiekaną cebulę i mięso mielone. Dodajemy zioła i podsmażamy, aż mięso będzie gotowe. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Wykrawamy papryki: ucinamy je tuż obok góry, tak, żeby została nam wielka część papryki i jej "czapka". Wydrążamy środek. Kroimy mozarellę. Wkładamy farsz do papryk: trochę mięsa, następnie trochę kaszy, kukurydza, plaster mozarelli i znów mięso, kasza, plaster. Mieszamy. Przykrywamy plastrem mozarelli i zakładamy papryce "czapeczkę" Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Faszerowane cukinie
Składniki
3-4 duże lub średnie cukinie
ok. 250 g mięsa mielonego z indyka
2 pomidory
2 cebule
5 plastrów sera żółtego, np. gouda
2-3 ząbki czosnku
Ulubione przyprawy
Instrukcje
Na patelni rozgrzewamy trochę masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu. Kroimy jedną cebulę na małe kosteczki i razem z mięsem mielonym wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy ulubionych przypraw - w moim przypadku pieprz, sól i przyprawa do indyka oraz czosnek. Smażymy do momentu, kiedy mięso będzie całkowicie gotowe.
W międzyczasie wydrążamy cukinie tak, żeby przypominały łódki. To, co wydrążyliśmy, dodajemy do mięsa i wymieszamy. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni. Kroimy pomidory i cebulę w plastry. Faszerujemy cukinię: najpierw farsz z mięsa, potem plastry cebuli, a potem pomidory. Pieczemy około 20-30 minut, aż cukinia będzie miękka. Po tym czasie na wierzch cukinii dajemy plastry sera i pieczemy aż do jego roztopienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation