Kuchnia

kuchnia

KWADRATOWA PIZZA Z DYNIĄ

CIASTO:
250 g mąki pszennej (typ 00)
130 ml wody mineralnej
4 g suchych drożdży
łyżka oliwy extra vergine
szczypta soli
łyżeczka cukru

SOS i pozostałe składniki:
puszka pomidorów (400 g)
2 ząbki czosnku
kilka filecików anchois
sól, pieprz
mozzarella
1/2 pęczka bazylii
kawałek dyni piżmowej
8 plasterków salami

1. Przygotuj ciasto: ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Wlej ją do miski z mąką, dodaj sól i oliwę, wyrób ciasto. Uformuj kulę, włóż ciasto do miski i przykrytą misę odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

2. Przygotuj sos: podsmaż posiekany czosnek i anchois, aż niemal całkiem się rozpuszczą. Dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem i bazylię. Podgrzej sos, aż zacznie się gotować. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając i rozgniatając pomidory łyżką.

3. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.

4. Podziel ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Z każdego placka wytnij (na przykład przy pomocy kwadratowego talerza) kwadrat pożądanej wielkości. Resztki z placków, które pozostaną, możesz ponownie ugnieść razem i rozwałkować na trzeci placek.

5. Przełóż placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut.

6. Pokrój dynię w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu noża do sera lub mandoliny.

7. Każdy placek pizzy posmaruj sosem, a następnie rozłóż salami. Na wierzchu ułóż pojedynczą warstwę plasterków dyni i kawałki porwanej mozzarelli. Skrop każdą pizzę oliwą.

8. Wstaw pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation