Kuchnia

kuchnia

BRĄZOWY RYŻ Z JABŁKAMI

ryż z jabłkami zdrowe tanie dietetyczne niskokaloryczne dania obiad
Sięgnijmy do klasyki. Brązowy ryż dostarczy nam błonnika i węglowodanów, jabłka – witamin, a jogurt grecki – porcji białka. To jedno z moich ulubionych lekkich dań w czasie dni, kiedy po pierwsze – nie mam ochoty na jedzenie i po drugie – nie mam odpowiednich funduszy. Na jedną osobę będą nam potrzebne:

– woreczek brązowego ryżu
– 2 lub 3 średnie jabłka
– kilka łyżek jogurtu greckiego
– cynamon

Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce. Gdy ryż już jest gotowy, rozgrzewamy patelnię i na łyżce masła smażymy starte jabłka, posypując je cynamonem. Po chwili dodajemy ryż i mieszamy. Przed zjedzeniem dekorujemy łyżkami jogurtu greckiego, możemy go wymieszać z ryżem. Jemy na ciepło.

ZUPA KALAFIOROWA

Najlepsza dla ludzi na diecie, bo ma mało kalorii, a jest dość syta i na pewno zdrowa. Kalafior to lekkie węglowodany i witaminy, jogurt grecki albo śmietana (to ta mniej zdrowsza opcja) to porcja białka. Uwielbiam ją i mogłabym ją jeść codziennie.
– opakowanie mrożonego kalafiora lub jeden cały, świeży
– ugotowany wcześniej wg własnego przepisu bulion lub po prostu zwykła kostka rosołowa (dla tych, którzy nie należą do ludzi panicznie bojących się i unikających chemii. Ja tam wrzucam kostkę i mam z głowy)
– jogurt grecki lub śmietana do zabielenia
– według uznania: marchewka, koperek, dodatkowe warzywa pokrojone w kosteczki
Do dużego garnka wlewamy około dwóch litrów wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. W tym samym czasie rozmrażamy kalafior lub kroimy surowy na różyczki. Wrzucamy do wywaru, dodajemy sól, pieprz, ulubione przyprawy. Czekamy aż kalafior zmięknie i odlewamy malutką porcyjkę zupy do osobnej miseczki. Do tej samej miseczki dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany, w zależności od upodobań i energicznie mieszamy, a następnie wlewamy zawartość z powrotem do garnka. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, próbujemy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze śmietany. Niektórzy zagęszczają zupę śmietaną/jogurtem i mąką, to już zależy od waszych upodobań. Nakładamy sobie potężną porcję na talerz i jemy ze smakiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation