Kuchnia

kuchnia

Wytrawna tarta z jarmużem, wędzoną
papryką i jajkiem
Potrzebujemy:

Ciasto:
220 g mąki krupczatki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżka suszonych ziół (np. oregano, bazylia lub tymianek)
szczypta soli morskiej

Farsz:
1 pęczek świeżego jarmużu
1/2 opakowania fety
1 łyżka wędzonej papryki
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
sól morska + świeżo zmielony pieprz
1 jajko
garść orzechów włoskich
1-2 łyżki oliwy z oliwek

Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, suszone zioła i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek.Dodajemy umyte i posiekane liście jarmużu.Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.Całość dusimy na małym ogniu ok. 5-6 minut.Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy.Na wierzchu ciasta nakładamy warstwę fety, farsz z jarmużu i orzechy włoskie. Boki ciasta zaginamy, tak by farsz nam nie wyciekł. Tartę pieczemy 25-30 w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C.Na 5 minut przed wyjęciem ciasta, rozbijamy jajko na wierzchu tarty i ponownie zapiekamy. Tartę podajemy na ciepło z sałatą rzymską/rukolą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation