Kuchnia

kuchnia

Ceviche z dorsza i krewetek
Składniki:

150 g filetu z dorsza
200 g małych krewetek (rozmrożonych)
3 limonki
1 czerwone chilli
1 mały pęczek kolendry (tylko listki)
1 pęczek mięty (tylko listki)
1 dojrzałe awokado
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
garść nachosów do podania
Sposób przygotowania:

Filet kroimy w kostkę o boku 1 cm, wrzucamy do miski razem z umytymi, osuszonymi krewetkami i skrapiamy sokiem z limonek. Dodajemy posiekane chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i zioła, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy folią do żywności i wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Tuż przed podaniem rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, a miąższ kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ceviche. Podajemy z nachosami lub jako samodzielną przekąskę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation