Kuchnia

kuchnia

Chipsy z arbuza

Składniki:

pół arbuza
Sposób przygotowania:

Arbuza pokrój dowolnie na dość cienkie plasterki
Do suszenia plasterków użyj elektrycznej suszarki do owoców i grzybów
Rozłóż plasterki arbuza zostawiając między nimi odstępy
Susz na najwyższym programie przez ok. 6-12 godzin
Przełóż plastry na drugą stronę stronę i susz kolejne 6-12 godzin (do całkowitego wyschnięcia)
Arbuz powinien mieć nadal czerwoną, apetyczną barwę
Takie chipsy jadłam u teściów i muszę przyznać, że są bardzo słodkie i mają bardzo ciekawy smak. Dzieciom z pewnością przypadną do gustu, moja córeczka od razu pokochała ich smak.

Chipsy jabłkowe

Składniki:

jabłka (dowolna ilość)
sok z cytryny
cynamon, wanilia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Umyj i osusz jabłka
Opcjonalnie możesz obrać je ze skórki (np. jeśli przygotowujesz chipsy dla dziecka)
Pokrój jabłka na cienkie plasterki do 2 mm
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej plasterki jabłka
Skrop plasterki sokiem z cytryny, a następnie posyp cynamonem i wanilią, możesz także przyrządzić jabłka bez przypraw, lub przygotować część z cynamonem, a część bez
Piecz w piekarniku nagrzanym do 80 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem przez ok. godzinę
Przełóż plasterki na drugą stronę i piecz kolejną godzinę
Po dwóch godzinach wyłącz piekarnik i pozostaw chipsy do całkowitego wyschnięcia
Plasterki jabłka zamiast piekarnika możesz suszyć w suszarce elektrycznej do owoców i grzybów, aż do całkowitego wyschnięcia (ok. 4 -6 godzin).
Jeśli nie zjecie wszystkich chipsów naraz, przechowuj je w zamkniętym pojemniku, dzięki czemu zachowają dłużej chrupkość. Gwarantujemy, ze takie chipsy przygotowane w domu będą nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation