Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Drożdżowe pierogi z jagodami - przepis mojej babci
/ok. 30 dużych pierogów/
(wartość energetyczna 1 pieroga - ok. 70 kcal)
500 g mąki
6 łyżek cukru
25 g drożdży
1 jajko
szklanka mleka
szczypta soli
na nadzienie:
300 g jagód
cukier (po niecałej łyżeczce na pieroga)

1. Zrób drożdżowy rozczyn
Mleko podgrzej, żeby było ciepłe, ale nie gorące.
Drożdże rozkrusz do miseczki, wymieszaj z 4 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Odstaw.

2. Przygotuj ciasto
Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj z 5 łyżkami cukru i szczyptą soli.
Zrób wgłębienie, dodaj jajko, wyrośnięte drożdże i wymieszaj rękami.
Stopniowo, cały czas zagniatając, dodawaj resztę mleka, do uzyskania odpowiedniej gęstości - zagnieć gładkie i elastyczne ciasto (mleka dodaj tylko tyle, ile będzie potrzebować ciasto).
Ciasto uformuj w kulę.










3. Zlepiaj pierożki

Oderwij kuleczkę z ciasta (jak na filmiku), lekko rozpłaszcz, zrób wgłębienie i nałóż w nie po łyżeczce jagód i cukru. Zlep brzegi, oprósz mąką i odłóż na obsypany mąką blat. Czynność powtórz 30 razy. :)
W garnku zagotuj wodę, a pierożki przykryj ściereczką, by nie obeschły.

4. Ugotuj pierożki!
Do garnka z wrzącą wodą, wkładaj pierogi i poczekaj, aż woda znów się zagotuje. Patrz, przez 2 minuty, jak ładnie rosną na gorącej wodzie, a potem wyciągnij je na talerz, polej śmietaną z cukrem i zjedz. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation