Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

naleśniki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym
Składniki :
Naleśniki :
- szpinak mrożony - 200 g
- mąka - 100 g
- mleko - 250 ml
- jajko - 1 duże lub 2 mniejsze
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- gałka muszkatałowa - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- olej - 4 łyżki
Farsz:
- filet z kurczaka - ok. 400 g
- ser żółty - 100 g
- cebula - 2 szt
- olej - 50 ml
- sól , pieprz , papryka - 1 szczypta
Sos :
- śmietana 18 % słodka - 250 ml
- masło - 2 łyżki
- mąka - 1 łyżka
- cukier - łyżeczka
- sól , pieprz - 1 szczypta
- cosnek - 1 ząbek
- szczypiorek - 1 pęczek
Sposób przyrządzenia:

Naleśniki:

Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy mleko i rozbełtane jajka.

Wrzucamy szpinak.

Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy.

Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową.

Smażymy dość duże naleśniki – z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund!

Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.




Farsz :

Fileta oczyszczamy.

Kroimy w drobną kostkę.

Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.

Cebulkę drobno siekamy.

Podsmażamy na odrobinie oleju.

Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ).

Ser trzemy na tarce.




Sos :

Roztapiamy masło.

Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.

Dodajemy śmietanę i drobniutko posiekany czosnek.

Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem.

Gotujemy do momentu zgęstnienia.

Odstawiamy.




Całość:

Farszem mięsnym wypełniamy naleśniki.

Posypujemy serem żółtym.

„Ściagamy” do góry.

SPinamy lub związujemy w sakiewki.

Podsmażamy kilka minut na odrobinie masełka , tak by ser się rozpuścił.

Polewamy gorącym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation