Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

chaczapuri
Składniki:
CIASTO:
2 szklanki maki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 szklanki kefiru
1/4 szklanki wody
FARSZ:
3 średnie ziemniaki
30 g sera mozzarella
50 g sera cheddar
suszone zioła (bazylia, zioła prowansalskie)
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i sól. Zrobić wgłębienie, wlać kefir z wodą. Zagnieść gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Odstawić na 20 minut.
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Zrobić puree. Cheddar zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mozzarellę pokroić w paseczki. Ziemniaki dokładnie wymieszać z serami. Dodać ulubione suszone zioła.
Ciasto podzielić na 5 części. Z każdej rozwałkować cienki placek. Na środek nakładać farsz ziemniaczano-serowy. Zawinąć najpierw prawy i lewy brzeg, następnie górę i dół placka dociskając, aby ciasto przybrało kształt koperty. Przewałkować składaną stronę koperty, aby ciasto dobrze się zlepiło i nie było grube.
Koperty smażyć pod przykryciem na teflonowej patelni bez tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation