Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami
Autor: kucharoholiczka

Składniki (na 4 porcje):
Naleśniki:
3 jajka
2/3 szkl mąki pełnoziarnistej
pół szkl mleka
pół szkl wody
szczypta soli
2 łyżki oleju

Jajka rozbełtaj ze szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki i roztrzep na jednolitą masę. Smaż naleśniki na złoty kolor.

Farsz:
400g szpinaku mrożonego
3 pomidory
pierś z kurczaka (u mnie 2 ćwiartki ugotowane w zupie)
2 jajka
100 ml śmietany 12%
100 g żółtego sera
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Czosnek posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Dodaj szpinak i smaż do odparowania wody, posól i wymieszaj z 1 płaską łyżeczką gałki muszkatałowej. Pomidory spaż wrzątkiem i obierz ze skórki, pokroj w plastry. Kurczaka posól, popieprz i usmaż na złoty kolor. Pokroj w paseczki. Jajka rozbełtaj ze śmietaną i szczyptą soli. Kolejno w formie układaj: naleśnik, 1/2 szpinaku, 2-3 łyżki rozbełtanego jajka, naleśnik, 1/2 pomidorów, 2-3 łyżki rozbełtanego jajka, naleśnik, kurczak, 2-3 łyżki rozbełtanego jajka, naleśnik, 1/2 pomidorów, 2-3 łyżki rozbełtanego jajka, naleśnik, 1/2 szpinaku, 2-3 łyżki rozbełtanego jajka, naleśnik, 2-3 łyżki rozbełtanego jajka, starkowany żółty ser. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation