Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

langos - prawdziwy placek po węgiersku
Składniki
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka letniego mleka
2 ugotowane i utłuczone ziemniaki
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki oleju
sól
olej do głębokiego smażenia
fot. PojechaneWakacje.pl


Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka i odrobiną cukru i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki dokładnie utłuc. Mąkę wsypać do miski i wlać drożdże z mlekiem, dodać ziemniaki, olej , sól i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopniowo resztę mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na patelnię wylać dużo oleju. Z wyrośniętego ciasta formować cienkie placki wielkości dłoni. Smażyć na wrzącym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Gotowe langosze możemy jeść ze śmietaną, sosem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem czy boczkiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation