Kuchnia

zupy

zupa rybna z kuskusem
Składniki ( 5-6 porcji ) :
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminku
1 zielona lub czerwona papryczka chili
½ kg dojrzałych pomidorów
2 szklanki (400 g ) ciecierzycy z puszki
1 ½ l wody
½ kg filetów z białej ryby (u mnie z dorsza, ale mogą być także z lucjana, granika, halibuta lub karmazyna)
¾ szklanki kuskusu błyskawicznego
sól
jogurt naturalny do dekoracji
natka pietruszki i parmezan do posypania

Sposób przygotowania :
W dużym garnku rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażam 3-4 minuty aż zmięknie. Następnie dodaję zmielone lub utarte w moździerzu nasiona kolendry i kminku oraz oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski papryczkę chili. Podsmażam razem przez 2 minuty. Dodaję obrane i pokrojone pomidory, odsączoną ciecierzycę i wodę. Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i duszę na wolnym ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję filety i gotuję jeszcze 5 minut (już bez przykrycia). Ściągam garnek z ognia, wrzucam kuskus, przykrywam i odstawiam na 10 minut aż kuskus napęcznieje. Na koniec doprawiam solą do smaku. Na talerzu dekoruję zupę kleksem jogurtu naturalnego i posypuję posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation