Kuchnia

zupy

Zupa Marokańska z soją i cynamonem



SKŁADNIKI:
łyżka oliwy z oliwek
duża cebula
2 ząbki czosnku
30 gram soi
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa
chili w płatkach
łyżeczka cynamonu
kolendra (z młynka lub suszona w proszku)
zioła prowansalskie
2 tabletki słodziku
sól i pieprz

JAK ZROBIĆ:

Soje namoczyć w litrze przygotowanej wody i zostawić na noc do nasiąknięcia
Rano przepłukać soję pod bieżącą wodą
Cebulę i czosnek posieka
W garnku na oliwie smażyć przez około 2 min cebulę, czosnek i chili
Doda soję i smażyć kolejne 2 min
Wlać litr gorącej wody i wrzucić kostkę rosołową - gotować 5 minut
Dodać koncentrat pomidorowy, słodzik i przyprawy
Całość zblenderować i gotować na małym ogniu około 15minut
Podawać gorące, można posypać kolendrą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation