Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Babeczki kopiec kreta

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 jajko
Połączyć w misce suche składniki (cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao), dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mokre składniki (olej, maślankę, jajko). Składniki mokre przełożyć do suchych dokładanie połączyć za pomocą miksera. Nałożyć do papilotek do 3/4 objętości. Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

400 ml śmietanki kremówki 30%
cukier puder ( do smaku)
1 banan
sok z cytryny
Z ostudzonych babeczek za pomocą łyżeczki lub noża ostrożnie wykroić środek. Wykrojone ciasto przełożyć do miski i pokruszyć. Banana pokroić na plasterki. Przełożyć na babeczki, skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniał). Schłodzoną śmietankę 30% ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Masę nałożyć na babeczki rozsmarować, tworząc mały kopczyk. Na wierzch posypać rozdrobnionym ciastem. Przełożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation