Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

babeczki tiramisu

Składniki na babeczki (12 sztuk):

3 średnie jajka (roztrzepane)
3/4 szkl. cukru
1 i 3/4 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
200 ml maślanki
70 g roztopionego masła (lekko przestudzonego)
2 łyżki mocnej kawy (zaparzonej)

Składniki na krem:

200g serka mascarpone
3/4 szkl. śmietanki kremówki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru
1 filiżanka ostudzonego espresso (100 ml)
1 łyżka Amaretto

Sposób przygotowania:

Podziel składniki na mokre i suche.

W naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, maślankę, masło, kawę.

W drugim naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek, sodę, kakao i cukier.

Zawartość naczyń połącz ze sobą, wymieszaj dużym widelcem do momentu połączenia się składników. Blaszkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto nałóż ( np. za pomocą łyżki do lodów) do 3/4 wysokości foremki.

Przygotuj krem. Kremówkę ubij z cukrem na sztywno, a następnie dodaj serek mascarpone. Całość ponownie ubij na sztywno. Dolej wystudzone espresso oraz likier i wymieszaj. Krem przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią końcówką i koniecznie Schłódź przez przynajmniej 30 minut – to warunek niezbędny do tego, by krem układał się ładnie na babeczce, a nie rozlewał się po niej. Następnie ozdób wystudzone ciasteczka kremem i oprósz kakao.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation