Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze






Przepis na te kruche rogaliki z dodatkiem drozdzy jest ze mna od zawsze .Uwielbiam je nie tylko ja, smakuja wszystkich .Niezwykle kruche i delikatne w smaku .Dlatego znikaja blyskawicznie.Ciasto w swoim skladzie nie zawiera cukru.Slodyczy nadaje im nadzienie i cukier puder,ktorym sa posypane.Ciasto bardzo proste,nieklopotliwe do przygotowania.Jako nadzienia najlepiej uzyc marmolady,czy wlasnorecznie zrobionych powidel,poniewaz zwykly dzem pod wplywem wysokiej temperatury po prostu wycieknie.Doskonale smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym.
Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze.

Skladniki na 24 rogaliki:


250 g maki
150 g twardego masla
1 jajko + 1 zoltko,bialko pozostawic na pozniej do posmarowania
2 lyzki kwasnego mleka
2 dkg drozdzy ( szczypta)
powidla,ser lub mak

Wykonanie:

Do miski wsypac make, wlozyc maslo i posiekac nozem.Jajka,kwasne mleko oraz drozdze rozmieszac i polaczyc z ciastem ,poczatkowo przy pomocy widelca,pozniej wyrabiajac juz reka.
Wstawic na 60 minut do lodowki.
Podzielic ciasto na 3 czesci.Kazda z osobna rozwalkowac na cienki placek w ksztalcie kola,podzielic na 8 trojkatow.Na kazdym trojkacie ukladac mala lyzeczka powidel..Wierzcholki trojkatow posmarowac roztrzepanym bialkiem,by podczas pieczenia nie odskoczyly.
Zwijac od podstawy do wierzcholka nadajac mu ksztalt rogalika. Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Wszystkie rogaliki przy pomocy pedzla posmarowac roztrzepanym bialkiem.Piec w temperaturze 180 °C 20-25 minut.Posypac cukrem pudrem.Zycze smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation