Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Ciasteczka z białego sera z jabłkiem
Ciasteczka serowe z jabłkiem

Jeśli w pobliżu są jakieś dzieci, to trzeba się przygotować na to, że będą sobie te ciasteczka nawzajem wydzierać z rąk. I że trzeba będzie zrobić więcej. Ale na szczęście to żadna filozofia. Potrzebne są:

trzy kwaśne jabłka (reneta, antonówka itp.),

20 dag mąki,

20 dag białego sera,

20 dag i masła,

szczypta soli.

Pokruszony ser, mąkę, masło pokrojone na kawałki i sól zagniatamy zręcznie w kulę, którą odkładamy na chwilę do lodówki. Obieramy jabłka i dzielimy je na ósemki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość mniej więcej trzech milimetrów, ale nie załamujemy rąk, jak wyjdzie nam cieniej lub grubiej. Wycinamy kółka czymś, co ma średnicę większą niż szklanka - ja użyłam zakrętki od słoika po maśle orzechowym - miała jakieś 8 cm. Składamy kółka na pół, wkładając do środka kawałek jabłka. Pieczemy 20 - 25 minut w temp. 200 stopni. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i próbujemy zdobyć choć jedno dla siebie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation