Kuchnia

drób

pierś z kurczaka z orzechami i jabłkiem
Składniki

ilość porcji: 4

3 szalotki, posiekane
1 ząbek czosnku, posiekany
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka słodkiej musztardy
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki masła
1 jabłko, pokrojone w kostkę
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka bulionu drobiowego
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 20min. › +4godz. marynowanie › Gotowe w: 4godz.30min.

W miseczce wymieszać szalotkę z czosnkiem, oliwą, musztardą i przyprawą włoską. Dodać kurczaka, dobrze pokryć marynatą i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Kurczaka wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni roztopić masło, podsmażyć kurczaka przez 4 minuty z każdej strony. Odłożyć na bok.
Marynatę przełożyć na patelnię i podsmażać przez 5 minut. Następnie dodać jabłka i orzechy.
Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Zalać całość bulionem i śmietaną. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Przełożyć kurczaka z powrotem na patelnię i podgrzać, dusząc w sosie przez około 2 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation