Kuchnia

drób

KURCZAK Z MŁODYMI WARZYWAMI PO CHIŃSKU

/na 6 porcji/

* 1/2 kg filetu z kurczaka
* 2 cebule
* 1 por
* 1 cukinia
* mała kalarepka
* 2 marchewki
* puszka kukurydzy
* 4 liście młodej kapusty lub pekińskiej
* pęczek dymki lub szczypiorku
* olej sezamowy
* 1/2 l rosołu lub bulionu
* 1-1,5 łyżki pieprzu syczuańskiego
* 3 łyżki słodkiego sosu chili
* sos sojowy
* pieprz mielony
* mąka ziemniaczana

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małe słupki. Polać sosem sojowym, oprószyć mąką ziemniaczaną i wymieszać.
Warzywa umyć, obrać (oprócz cukinii) i pokroić w 'zapałkę'. Cukinię pokroić w półplasterki a kapustę w paski.
Rozgrzać wok (lub głęboką patelnię) wlać kilka łyżek oleju sezamowego. Kiedy będzie gorący (zacznie lekko dymić) wrzucić mięso. Energicznie mieszając łopatką smażyć przez kilka minut. Przełożyć mięso do miski i przykryć żeby nie wystygło.
Dodać do woka jeszcze trochę oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć kilka minut aż zmiękną. Wsypać marchewkę i kalarepkę. Po kilku minutach smażenia dołożyć cukinię, a następnie kapustę i dymkę. Kiedy warzywa zaczną mięknąć, wrzucić mięso, osączoną kukurydzę, doprawić pieprzem, sosami i wlać bulion. Wymieszać, a kiedy zacznie 'bulgotać' zmniejszyć ogień i przykryć. Poddusić kilka minut (ok5-7), jeśli trzeba doprawić.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym, posypać sezamem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation