Kuchnia

drób

Indyk w sezamie na pomarańczach z karmelizowaną cebulą i cytrynowo tymiankowym puree.
aby mięso drobiowe było soczyste i mięciutkie jak kaczuszka, po pokrojeniu na porcje należy zalać je mlekiem, jogurtem, maślanką czy kefirem na minimum 20-30 minut. Wyjąć, opłukać i dalej postępować według przepisu.

Potrzebujesz garnka i patelni.

Składniki na 2 porcje:

1. 20 dkg mięsa z piersi indyka lub kury
2. Około pół szklanki sezamu
3. 1 pomarańcza
4. Około pół szklanki soku z pomarańczy (ja używam Cappy)
5. 1 duża czerwona cebula
6. 3-4 łyżki masła
7. 3-4 łyżki sosu sojowego
8. Sól, pieprz, ostra papryka
9. Ziemniaki (ilość wg uznania)
10. 2 łyżki soku z cytryny
11. Łyżka tymianku
12. Szklanka mleka

Przygotowanie:

1. Mięso pokroić w cienkie plastry, zalać 2/3 mleka na 30 minut.

2. Sezam uprażyć na złoto i przesypać na talerz, cebulę pokroić w piórka, pomarańczę obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.

3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę (szybciej się wtedy gotują), wrzucić do wrzącej wody i posolić. Gotować ok 15 minut (można je lekko rozgotować, łatwiej będzie je potem ugnieść na puree).

4. Indora opłukać z mleka i osuszyć. Położyć na desce do krojenia, przykryć folią spożywczą (fragmenty mięsa nie będą wtedy latać na wszystkie strony) i rozbić tłuczkiem na cienkie kotleciki.

5. Przełożyć na talerz, doprawić solą, pieprzem i kolejno obtaczać w sezamie.

6. Na patelni rozpuścić 1-2 łyżki masła i na średnim ogniu smażyć po 3-4 minuty z każdej strony uważając, żeby sezam się nie przypalił.

7. Indora odłożyć na talerz.

8. Na patelnię dorzucamy jeszcze 1 łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli i leciutko przyrumieni. Zalewamy sokiem z pomarańczy, doprawiamy papryką i sosem sojowym, dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień i od czasu do czasu mieszając redukujemy sok aż uzyskamy lekko gęsty sos.

9. Na patelnię z powrotem wkładamy mięso i na małym ogniu smażymy 2-3 minuty. Przewracamy na drugą stronę, smażymy 2 minuty. Jeśli mamy jeszcze miejsce na patelni, dokładamy pomarańcze i smażymy maksymalnie po 1 minucie z każdej strony. Jeśli miejsca brak, przekładamy ptaka na talerz i wrzucamy pomarańcze.

10. W między czasie odlewamy ziemniory, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy ok. 1/3 szklanki mleka, 1-2 łyżki masła, sok z cytryny i tymianek. Ugniatamy na gładką masę i wykładamy na talerze.

11. Z patelni zdejmujemy pomarańcze, układamy na talerzu. Na to kładziemy mięsko, a na mięsko cebulę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation