Kuchnia

drób

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowo – imbirowym
/Inspiracja – Kwestia Smaku, porcja dla dwóch osób/


1 podwójny filet z kurczaka
odrobina soli morskiej

* * *
Marynata do mięsa:

sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
skórka starta z jednej pomarańczy
1 łyżka startego imbiru
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżka miodu (u mnie gryczany)
1 łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku

Do podania:

ugotowany ryż np. basmati
papryczka chilli, pokrojona w plasterki
natka pietruszki, posiekana


W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki marynaty – zagotowujemy i trzymamy na dość dużym ogniu przez ok. 5 min. Ściągamy z ognia, odstawiamy do przestudzenia.

Pierś z kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, nacieramy solą. Przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec mięso. Zalewamy marynatą, odstawiamy do przegryzienia (im dłużej kurczak poleży w marynacie, tym lepiej. Ja przygotowałam wszystko rano, później wystarczy włożyć do piekarnika i … gotowe).

Piekarnik nagrzewamy do 190st. C.

Kurczaka pieczemy bez przykrywania naczynia przez ok. 30 min, co jakiś czas polewając go marynatą (powinna dość mocno się zredukować i zgęstnieć).

Gotowe mięso kroimy w plasterki i układamy całość na ryżu. Polewamy powstałym po odparowaniu marynaty sosem pomarańczowo - imbirowym, obficie posypujemy pietruszką i opcjonalnie plasterkami papryczki.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation