Kuchnia

drób

Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami
3 piersi z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kuminu
¾ szklanki bulionu warzywnego
1 puszka ciecierzycy
10 suszonych moreli
½ szklanki migdałów
1 łyżka miodu
1 garść natki kolendry
sól i pieprz


Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Pieprz czerwony ziarnisty z Brazylii duże opakowanie (100 g) - Manufaktura Smaku Pieprz czerwony ziarnisty z Brazylii duże opakowanie (100 g) - Manufaktura Smaku
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 12 tylko: 19,99 zł
Torebki foliowe na domowe słodkości Torebki foliowe na domowe słodkości "świąteczne pasy" (20 szt. w zestawie) - 1912-0023 - Wilton
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 3 tylko: 11,70 zł
Papryka chilli w młynku - Drogeria Alimentari Papryka chilli w młynku - Drogeria Alimentari
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 10 tylko: 7,99 zł 8,99 zł
Krok 1

Gotowanie zaczynamy od wyboru odpowiedniego naczynia. Zakładając, że nikt nie był w Maroku i nie przywiózł sobie oryginału szukamy idealnego substytutu. Bardzo dobrze sprawdzi się żeliwny garnek, który możecie wstawić również do piekarnika oraz naczynie żaroodporne, które zniesie ogrzewanie bezpośrednio na płycie kuchenki.

Krok 2

Na jego dnie rozgrzewamy połowę oliwy i układamy tam podzielone na nieco mniejsze części piersi kurczaka przyprawione lekko solą i pieprzem. Smażymy je z obu stron i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałą część tłuszczu i teraz smażymy pokrojoną w półkrążki cebulę i cienkie plasterki marchewki. Po kilku minutach dodajemy również drobno posiekane czosnek i imbir. Ciągle mieszamy, by zawartość się nie przypaliła.

Krok 3

Teraz czas na przyprawy: wsypujemy kolendrę, cynamon i kumin i mieszamy chwilę, aż poczujemy ich przyjemny, mocny zapach. Wtedy zdejmujemy z ognia, dajemy naczyniu (jeśli to naczynie żaroodporne) lekko ostygnąć i dopiero wtedy wlewamy gorący bulion.

Krok 4

Odsączoną ciecierzycę i posiekane grubo morele dodajemy również do naczynia i mieszamy. Na aromatycznych warzywach układamy kurczaka, szczelnie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w 175oC. Teraz mamy chwilę by grubo posiekać migdały i zrumienić je na suchej patelni.

Krok 5

Po godzinie pieczenia wyjmujemy ostrożnie nasze gorące naczynie, odkrywamy, kurczaka znów odkładamy na chwilę na bok, a do farszu dodajemy migdały i miód, oraz ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z kuskusem lub bez, ale koniecznie ze świeżą kolendrą, która nadaje mu wspaniałą świeżość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation