Kuchnia

drób

Korma kokosowo - migdałowa z klopsikami
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 jajo,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 drobno posiekane cebule,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 1 drobno posiekana papryczka chilli,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki garam masala,
- sok z połowy cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki ghee lub klarowanego masła,
- ananas odsączony z puszki, pokrojony w kawałki (+ zalewa do sosu),
- 6 łyżek mielonych migdałów,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 150 g gęstego jogurtu,
- sól, pieprz

Jedną drobno posiekaną cebulę podsmażamy z jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Mieszamy z mięsem, jajkiem, bułką tatą, łyżeczką imbiru, łyżeczką kolendry, łyżeczką garam masala, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy małe klopsiki (wielkości orzecha włoskiego), które obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ghee lub klarowane masło rozgrzewamy w woku lub na dużej patelni. Wrzucamy na nie pozostałą cebulę, czosnek, imbir, kolendrę, kurkumę, chilli i garam masala. Smażymy przez minutę, by przyprawy uwolniły aromat. Dodajemy jogurt, sok z ananasa i mleczko kokosowe. Gotujemy przez 5-7 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, mielone migdały i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut, pod koniec dorzucamy obsmażone klopsiki.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation